Kulinaria


KLOPS Z JAJKIEM





Składniki:


500g mięsa mielonego (ja zrobiłam z wieprzowego ale równie dobrze może być drobiowe)
łyżeczka przyprawy Rozkoszna
łyżeczka żelatyny
2 ugotowane jajka na twardo

Przygotowanie:

Do przygotowania potrzebny nam będzie oczywiście szynkowar



Mięso doprawiamy przyprawą dodajemy żelatynę, połowę mięsa wkładamy do szynkowara ,następnie układamy na środku ugotowanie jajka i przygrywamy drugą połową mięsa.
Po przygotowaniu wkładamy do lodówki ,ja trzymałam całą noc ,następnego dnia wkładamy szynkowar do większego garnka nalewamy wody do rantu szynkowara i zagotowujemy wodę tak aby osiągnęła 80 stopni temperaturę mierzymy termometrem


 i gotujemy przez 1,5h do tym czasie wyciągamy szynkowar i chłodzimy pod zimną wodą aby obniżyć  temperaturę następnie wstawiamy do lodówki na parę godzin aby mięso się zsiadło.
Placki z jabłkami

Składniki:
Do wykonania ciasta potrzebujemy
1,5 szklanki mąki ( ja dodałam 2 szklanki ponieważ moje jabłka miały dużo soku)
1,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody ( przegotowanej )
2 jajka 
3 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
szczypta cukru waniliowego
szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej masy,następnie ścieramy jedno jabłko ( ja dałam 2 )
i mieszamy .


Następnie na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką kleksy i smażymy tak aby się zrumieniły z każdej strony.
tak wyglądają już gotowe placuszki ,nasze niestety już zjedzone :)



Maślane ciasteczka


Składniki:

240g masła
170g cukru 
parę kropel aromatu śmietankowego
400g przesianej mąki 
0,5 łyżeczki soli

1.Masło utrzeć z cukrem i aromatem na puszystą masę
2. Wymieszać mąkę z solą i dodać do masy z masła i cukru
3. Zawinąć masło w folię lub włożyć do woreczka i schłodzić przez 45 min. w lodówce.
5. Rozwałkować ciasto na blacie wyciąć kółka o grubości 3-4mm i na każdym kółeczku zrobić stempelek.







6. Ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia




7. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni .Piec ciastka ok 12min. do zrumienienia





8. Ostudzić ,potem dopiero jeść chociaż nie będzie to takie łatwe :)
Tak prezentuję się w efekcie końcowym

Pyszna domowa mielonka z szynkowara 

Gdy tylko trafił w moje ręce szynkowar zabrała się za wertowanie przepisów :) ,postanowiam zrobić domową mielonkę.




szynkowar po rozłożeniu wygląda tak



Więc na  pierwszy rzut zrobić mielonkę. Moje dzieci bardzo ją lubią a te sklepowe do najzdrowszych na pewno nie należą. Ja korzystałam z Tego przepisu.

Do przygotowania potrzebujemy:

szynka wieprzowa 60dag (ja dodałam 80dag )
udziec wołowy - 20 dag (ja nie dodałam)
czosnek - 4 ząbki
 (ja dałam łyżeczkę granulowanego )
sól peklowa - 2 łyżeczki i troszkę
żelatyna spożywcza - 3 łyżeczki
przyprawa Szeherezada - 2 łyżeczki

Jak widzicie wyżej ja nie dodałam udźca wołowego zamiast tego dałam 80 dag szynki wieprzowej.

Przygotowanie:

Mięso mielimy dodajemy przyprawy i czosnek,dodajemy do masy sól peklową,i suchą żelatynę. Wyrabiamy wszystko na gładką masę i przekładamy do szynkowaru,przykładamy praskę i dociskamy sprężyną,odkładamy szynkowar do lodówki na 24 godziny ja włożyłam na całą noc.
Po tym czasie wyciągamy szynkowar z lodówki i wkładamy do garnka zalewając go wodą po rant szynkowaru.


Podgrzewamy wodę w garnku do temperatury 75-80 stopni Celsjusza temperaturę mierzymy termometrem








który znajduje się w zestawie, mielonkę parzymy  1,5 godziny pilnując aby temperatura wody nam nie spadła. 
Po upłynięciu wyjmujemy szynkowar z garnka i chłodzimy w zimnej wodzie po wystudzeniu wkładamy szynkowar do lodówki na 12 godzin aby szynka się zsiadła, ja niestety wytrzymałam tylko 5 i musiałam spróbować :)







Ufff ale się rozpisałam mam nadzieję że chociaż trochę Was zaciekawiłam ,po mojej mielonce nie ma już ślady ale przygotowuję się do innych specjałów którymi z Wami na pewno się podzielę ,zapraszam Was również na stronę Tradismak .


Smakowite ciasteczka ślimaczki :)

Dziasiaj moje drogie przychodzę do was z przepisem na ciastka :) poszperałam trochę po necie i znalazłam przepis na ciastka ślimaczki proste a zarazem nie drogie. Skorzystałam z Tego przepisu.

Składniki:
120g margaryny
210 mąki 
można dosypać w trakcie zagniatania jeżeli ciesto będzie za bardzo się kleić)
60g cukru (lub cukru pudru)
1 żółtko 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1łyżka mleka
1łyżka kakao

1. Z mąki, margaryny, cukru, żółtka i mleka wyrabiamy 

ciasto. 





Dzielimy na dwie w miarę równe części, gdy ciasto nie będzie

 jeszcze mocno twarde. Do jednej z nich dodajemy kakao i

 obydwie części wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy

. Możemy włożyć ciasto na kilka minut do lodówki, aby było


 jeszcze twardsze.



2. Rozwałkowujemy obydwie części tak, aby miały podobny 

kształt, nakładamy je na siebie i zwijamy w rulon. Ponownie

wkładamy na jakiś czas do zamrażarki, aby było twarde i

 dobrze nam się kroiło na plasterki.





3. Pieczemy ok 15 min 180 stopniach



Smacznego :)



BABECZKI WIELKANOCNE 


Składniki: 

( porcja od 12-14 porcji babeczek )

200 gram zimnego masła

300 gram mąki krupczatki

4 żółtka 

100g cukru pudru

szczypta soli

1/2 laski wanilii ( ja nie dodawałam)

budyń ( ja dodałam czekoladowy )

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło i posiekać nożem na

 drobne kawałeczki. Dodać cukier puder i żółtka. Wszystko razem

 szybko zagnieść na jednolite ciasto ( chodzi o to, by masło miało

 jak najkrótszy kontakt z ciepłymi dłońmi ). Zawinąć w folię 

spożywczą i schłodzić w lodówce około 30 minut.


 W tym czasie ugotować budyń, zgodnie z przepisem na 

opakowaniu. Polecam do gotującego mleka dodać dodatkowo 

ziarenka z 1/2 laseczki wanilii. Budyń wystudzić
.
Ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę oprószyć mąką. Rozwałkować 

ciasto na grubość ok. 1 cm. Wylepiać nim posmarowane masłem

 babeczki.



 Babeczki napełnić budyniem, zostawiając nieco miejsca od 

brzegu. Każdą babeczkę przykryć ciastem (najłatwiej 

"przykrywki" wyciąć foremką na babeczki). Ciasto nakłuć widelcem.



 Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180C do
zezłocenia. Około 25 minut. Lekko wystudzić i oprószyć cukrem

 pudrem.

A tak wyglądają po upieczeniu u nas niestety wszystkie zjedzone

 została tylko jedna do święconki :)







ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA



Składniki:
6 ziemniaków 
1kg mieca mielonego
5 jajek
1 smietana
przyprawy: sol ,majeranek, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany

4 ogórki kiszone ( średniej wielkości)

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy i kroimy w plastry tak samo portępujemy z jajkami ,mielone wkładamy na patelnie sparzymy i doprawiamy przyprawami podanymi w przepisie.

Gdy już mięso będzie usmarzone , na dnie naczynia żaroodpornego, lub brytfanki ( ja robiłam w brytfance) wykradamy ziemniaki pokrojone w plastry,połowę usmarzonego mięsa,na to pokrojone w plastry jajka, i ogórki, pozostałą część mielonego i na końcu jeszcze raz plastry ziemniaków. Gdy już to wszystko będzie zrobione to wierzch zapiekanki polewamy śmietaną wymieszaną z roztłucym jajkiem. pieczemy 60min w 160 stopniach.
( do zapiekanki najlepsze jes chude mielone , moje nietety było z odrobiną tłustego i jak widzicie na zdjęcuy tłuszcz sie wytopił i został na dnie brytwany ale i tak było pycha)


Własnoręcznie zrobiony chlebek na zakwasie żytnim

Dzisiejszy chlebek to moje 4 podejście poprzednie 2 były totalną klapą z zakalce ale ostatni wyszedł całkiem nieźle zakwas żytni zrobiłam sama i staram się go ,, hodować " i mam nadzieje że będzie ze mną jak najdłużej :).
Dzisiejszy mój chlebek wygląda tak:




Skorzystałam z tego przepisu, znalazłam go na pewnym blogu   http://pracowniawypiekow.blogspot.com/  z małą zmianą wyeliminowałam drożdże,niema to kromka własnoręcznie zrobionego chlebka można go jeść z samym masełkiem jest tak dobry,a zarazem zdrowy. A wy próbowałyście upiec własny chleb na zakwasie?