10 października 2014

Ziarenkowo + przepis na ciastka


Jakiś czas temu otrzymałam paszkę od sklepu Ziarenkowo, cztery pełno wymiarowe opakowania w których znajdowały się prażone ziarna.

Informacje od producenta:

Starannie dobrane kompozycje ziaren, jako dodatku do wszelkich potraw, oferują niekończącą się możliwość zastosowań mieszanek ZIARENKOWO w Waszej kuchni, są też świetną, zdrową przekąską oraz efektownym dodatkiem zarówno do prostych, jak i bardziej wyszukanych przystawek, dań obiadowych, sałatek, kanapek i deserów.


Piekło Niebo:



Skład:

Prażony słonecznik,sezam,siemię lniane,chili,pietruszka,czosnek


Cynamonowy Raj 




Skład:

Słonecznik,Sezam,Orzechy archaidowe,Cynamon,Kardamon,Goździki.

Euforia:




Skład:

Prażony słonecznik,konopia siewna, pestki dyni.

Słoneczne Pola:





 Skład:

Słonecznik,sezam,siemię lniane

|Jedne z nich a mianowicie Cynamonowy Raj wykorzystałam do upieczenia ciasteczek.

CIASTECZKA CZEKOLADOWE z ziarnami słoneczika


Składniki:

 240 g masła,
 40 g kakao,
 150 g cukru,
 150 g mąki pszennej,
 110 g ziaren słonecznika,
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Słonecznik zarumienić na patelni. Z powyższych składników zagnieść ciasto, uformować 25-30 ciasteczek, piec w temp. 170 st.C. przez 10-14 minut (powinno wystarczyć 12 min., ale od 10 min. należy być czujnym, bo szybko się przypalają). Po wyjęciu z piekarnika nie zdejmować przez kilka minut z blachy, bo mogą się pokruszyć.