6 października 2014

Szynkowar poraz II tym razem schabik

Znowu zabrałam się za pichcenie z szynkowarem od firmy Tradismak tym razem postanowiłam zrobić schabik którego bardzo był ciekaw mój tata :) powiedział ,,jak będzie dobry to też kupię sobie szynkowar " :)

Do przygotowania potrzebny nam jest oczywiście szynkowar


Składniki:

schab bez kości -70 dag
sól peklowa - 2 łyżeczki
przyprawa  Szeherezada - 2 łyżeczki

Przygotowanie:

Schab osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy mocno mieszanką z soli peklowej i przyprawy  Szeherezada następnie schab wkładamy do szynkowara,dociskamy schab praską i zapinamy sprężynę dociskową. Tak przygotowany szynkowar odkładamy do lodówki aby nasza sól peklowa zaczęła działać na nasz schabik :)

Po upływie tego czasu wyjmujemy szynkowar z lodówki i wkładamy do garnka z wodą ,wody nalewamy do samego rantu szynkowara. Doprowadzamy temperaturę wody do 80 stopni i parzymy schab 1,5 godziny . Po tym czasie wyjmujemy szynkowar i schaładzamy zimną wodą ,następnie chowamy do lodówki na 12 h i to jest najgorszy czas oczekiwania , kiedy wiemy że mięsko jest już gotowe i nie możemy go skubnąć :)






 Mój schab prezentuje się tak, jak na powyższych zdjęciach ,był soczysty i dobrze przyprawiony, najważniejsze jest to ze robiąc .własną wędlinę w domu ,, Wiemy co jemy "
Wcześniejszy przepis oraz dokładny wygląd szynkowara znajdziecie Tutaj a Wy co myślicie o domowych wędlinach ?